Na de afgrijselijke, niet te bevatten gebeurtenissen in en rond Israël, stond het doorgaan van het muzikale eerbetoon aan Chazzan Hans Bloemendal z’l  onder druk. Juist omdat muziek in moeilijke tijden vertroosting en verbinding biedt, en het buigen voor terreur geen optie is, hebben wij in eerste instantie gedacht er goed aan te doen het concert door te laten gaan.
Thans zijn wij ervan overtuigd dat de omstandigheden, zowel binnen als buiten onze gemeenschap, van dien aard zijn, dat het verstandig is om het muzikale eerbetoon te verschuiven naar een latere, nog vast te stellen datum.

Uiteraard blijven uw mogelijk aangeschafte toegangsbewijzen geldig voor dit concert. Via deze site houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen in deze.

Vertrouwende op uw begrip,

Internationaal Joods Muziekfestival

Na onder meer het organiseren van vier Internationale Muziekconcoursen heeft de Stichting Internationaal Joods Muziekfestival  een aanzienlijke periode geen activiteiten ontplooid. Na een periode van rust zullen er in het jaar 2023 echter wederom concerten geïnitieerd worden. Op deze site zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in deze. U kunt ons bereiken via info@ijmf.org.

Historie

Het Internationaal Joods Muziekfestival is begin negentiger  jaren van de vorige eeuw ontstaan uit het Jiddisj Festival en bestond voornamelijk uit een meerdaags muziekfestival in Cristofori (Amsterdam). In 2001 werd de Stichting Internationaal Joods Muziekfestival – IJMF – opgericht  om de Joodse muziekcultuur te presenteren aan een breed publiek. Daarmee heeft de Stichting een unieke plek verworven in Amsterdam, in Nederland en zelfs wereldwijd. Doel is het promoten van de levendigheid van de Joodse cultuur, en daarmee de verdere ontwikkeling van de joodse cultuur te stimuleren in een brede hedendaagse context.

In 2008, 2010 en 2012 organiseerde de stichting, onder leiding van de toenmalige directeur Ken Gould, voor het eerst een succesvol  internationaal joods muziekconcours in Amsterdam. Het was het eerste belangrijke concours voor joodse muziek en trok ensembles uit de gehele wereld in diverse categorieën: klassiek, liturgisch, folk, pop, jazz en wereldmuziek. Het vond aanvankelijk plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ, de laatste editie vond plaats in de Uilenburger Synagoge met een slotconcert in het Nieuwe DeLaMar Theater. De uitgeloofde prijzen boden de laureaten kansen op verschillende podia en waren in meerdere gevallen een springplank voor een internationale carrière. Ook werden er speciale onderscheidingen uitgereikt zoals de Lifetime Achievement Award toegekend aan chazzan Hans Bloemendal z.l. , die deze prijs hoogstpersoonlijk uit handen van toenmalig Burgemeester Job Cohen mocht ontvangen.

In 2016  gaf Ken Gould het stokje over aan Theo Roos. Het concours werd het jaar daarop voortgezet en leverde opnieuw veel stimulans op voor tientallen ensembles en musici uit de gehele wereld.